John David Morley: De waterhandel


In 'Pictures of the water trade' (vert.: De waterhandel) beschrijft John David Morley de belevenissen van Boon, een Britse student die in de jaren zeventig met een beurs drie jaar in Japan mag studeren. In die tijd lukt het hem tot ongenoegen en frustratie niet om echt greep te krijgen op de Japanse zeden en gewoontes, om écht contact te krijgen met de maatschappij en de mensen die daar deel van uitmaken. Hij krijgt een relatie met een Japanse vrouw maar ook die loopt stuk op de enorme cultuurverschillen. Hij dringt pas echt door tot het Japanse leven -althans een deel ervan- als hij kennis maakt met een wat louche figuur die hem op sleeptouw neemt in de rosse buurten van Tokio. De titel 'De waterhandel' verwijst daarnaar. 

Ik heb het boek ruim vijftien jaar geleden gelezen, het maakte destijds veel indruk. Niet alleen omdat de inhoud interessant is maar ook omdat het mooi geschreven is en evenwichtig in elkaar zit: een mengeling van een persoonlijke geschiedenis en algemene beschouwingen over het land en de mensen. Het is zo'n boek dat al jaren in de kast staat te wachten om nog eens gelezen te worden, maar ja: dat komt er dan maar niet van. Nu leek het me mooi om het in aansluiting van Murakami's Opwindvogelkronieken te lezen, als aanvulling op Toru Okada's Japanse binnenwereld geeft dit een beeld geeft van Japan van buitenaf. Daar zijn natuurlijk meer voorbeelden van maar dit is volgens mij niet voor niks in het genre een echte klassieker geworden. Het boek verscheen midden jaren '80, het wordt nog steeds veel gelezen én het is nog verkrijgbaar en in de meeste bibliotheken te leen (ook belangrijk voor een boek op de leeslijst). 

Ik vroeg me wel af of het verouderd zou zijn: Morley baseert zich grotendeels op zijn eigen ervaringen van bijna dertig jaar geleden. In het geheel niet, als ik tenminste moet afgaan op een aanbeveling die als op zichzelf staand verhaal de moeite van het lezen al meer dan waard is: 

Hilde (het boek zit dus in een verhuisdoos, daarom kan ik hier helaas geen fraaie citaten aan vast knopen)


Hilde


 

relevante links:

Op de vraag van Hilde of dit een verouderd boek zou zijn, is dit boek misschien het antwoord. Kjeld Duits: Impressies van een Nederlandse bewoner in het Land van de Rijzende Zon

Kjeld Duits woont sinds 1982 in Japan. He heeft er met de Japanners gewerkt als zakenman. Olympisch attaché, journalist en als fotograaf.

Hij kent de ziekenhuizen, de scholen, de mensen. Hij overleefde de moorden aardbeving van 1995, waarbij zijn sympathieke relaas televisiekijkers in zowel Japan als Nederland schokte en hem lanceerde als journalist en fotograaf.

"In Vrouw breekt los" verduidelijkt hij de unieke cultuur, zeden en gewoonten van Japan aan de hand van tientallen verhalen die ik allemaal heel boeiend te lezen vond. Ze gaven mij ook het idee dat wanneer je naar Japan toe gaat, beslist zijn boek gelezen _moet_ hebben. Voor mij was dit boek een openbaring. 
Eisjen

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 14/02/05  Eisjen

Terug naar top pagina