Martijn Meijer: Arthurs apocalyps



Er zal wel een reden zijn waarom het boek "Arthurs apocalyps' heet, maar aan mij is het niet duidelijk. In feite is de ondergang van de wereld niet iets waar Arthurs in gelooft, iedere Messias is een valse Messias, zegt hij. Want alleen de verwachting telt, niet de verwezenlijking. Wat heeft Arthurs dan met de apocalyps te maken? Hij krijgt een brief van jeugdvriend Onno, waarin deze schrijft dat hij in Amerika heeft gevonden wat hij zocht. Hij is uitverkoren, hij heeft zijn levensopdracht gevonden. In een naschrift staat: "Arthur, er staat iets enorms te gebeuren. Niets zal meer hetzelfde zijn. Over een paar maanden al. De wereld zal beven, de
zon zal zwart worden en de maan van bloed. Je bent gewaarschuwd." En al staat er in de brief dat Arthur niet moet komen, hij gaat toch. Hij doet wat hij als kind ook al deed: Onno volgen. Op school waren ze allebei buitenstaanders, waardoor ze elkaar vonden. Onno praatte, en Arthur, labiel en onzeker, deed. Na school gaan ze allebei studeren, waarbij Arthur zijn eigen plekje min of meer vindt, terwijl Onno de nihilist uithangt. Nu, in Amerika, vindt Arthur dat hij niet onnadenkend Onno moet volgen, maar hij keert zich tegen Onno, die volgens hem onder kwade
invloed staat van een (valse) Messias.

Een warrig boek. Aanvankelijk lijkt het een wordingsroman te worden, het verhaal van het volwassenworden van twee jongens, maar helaas is het dat niet helemaal. Al snel verzandt het in het verhaal van een terroristische dreiging van een gevaarlijke sekte. De karakters van Onno en Arthur komen ook niet echt uit de verf, jammer. 
 

 

Marjo van T
 

 

> Er zal wel een reden zijn waarom het boek "Arthurs apocalyps' heet, maar aan mij is het niet duidelijk.

Het is bijna het einde van Arthur zélf. En Arthur sluit met dit bezoek zijn vriendschap met Onno af. Onno was zijn wereld. Arthur is meer bezig met de aanstaande apocalyps dan Onno was mijn indruk, dus het kan ook dat het daarom Arthurs Apocalyps heet..

> Nu, in Amerika, vindt Arthur dat hij niet onnadenkend Onno moet volgen, > maar hij keert zich tegen Onno, die volgens hem onder kwade invloed > staat van een (valse) Messias.

Hij keert zich niet echt tegen Onno, maar wel tegen de plannen.

> Een warrig boek. Aanvankelijk lijkt het een wordingsroman te worden, > het > verhaal van het volwassenworden van twee jongens, maar helaas is het dat > niet helemaal. Al snel verzandt het in het verhaal van een > terroristische dreiging van een gevaarlijke sekte. De karakters van Onno > en Arthur komen ook niet echt uit de verf, jammer.

De terroristische dreiging zelf komt ook nauwelijks uit de verf. Je leest de bespiegelingen van Arthur en over de enkele ontmoetingen van Arthur met Gordon King de sekteleider. Het einde is dan ook meer een vreemd gevolg want in het verhaal zelf had ik nauwelijks het gevoel dat er een dreiging aan de gang was. Totaal niet spannend, meer een verzanden in de (nietszeggende) filosofieën van Arthur dan in de terroristische dreiging. Inderdaad een heel warrig boek.

Dettie


Martijn Meijer (1974), filosoof en freelance journalist, publiceerde in 2004 de uitstekend ontvangen biografie Klinkhamer. Een leven tussen woord en moord.
De Letteren Spreken

Nieuw Amsterdam Uitgevers

De Debutanten bij de Boekgrrls

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 21/03/06  Eisjen

Terug naar top pagina