Kelly Jones: De zevende eenhoorn
Vertaling Ralph van der Aa


De Eenhoor: Het gezichtsvermogen


Vanwege de geringe inkomsten van het klooster Saint Blandine moeten de nonnen die er wonen op gezag van de aartsbisschop van Lyon verhuizen naar een verzorgingshuis. Voor de verkoop van de inventaris worden enkele experts uitgenodigd, waaronder Alexandra Pellier, conservator van het Cluny museum in Parijs (Museé National du Moyen Ages).
De Eenhoorn: Het gezichtsvermogen
      
Alexandra ontdekt in het klooster enkele schetsen van een tapijt. Zij is ervan overtuigd dat het hier gaat om schetsen van een tot nu toe onbekend zevende tapijt van "De dame met de eenhoorn" serie, waarvan er zes in het museum Cluny hangen en waarvan de ontwerper tot nu toe onbekend is gebleven. De zusters besluiten Alexandra in vertrouwen te nemen en vertellen haar dat het tapijt werkelijk bestaat. Hoewel Alexandra weet dat zij de kans op aanschaf van het tapijt door het Cluny museum aanzienlijk verkleint, adviseert zij de zuster het tapijt door een groot veilinghuis te laten verkopen, want alleen een hoge opbrengst  kan er voor zorgen dat de nonnen in het klooster kunnen blijven wonen. 
      
De Eenhoorn: Het gehoor

De Eenhoorn: Het gehoor

Eenhoorn: De Smaak
De Eenhoorn: De smaak

 

 

Tot die tijd stort Alexandra zich op het werven van fondsen voor een zo hoog mogelijk bod en kunnen de zusters juridisch vast laten leggen dat de opbrengst van het tapijt aan hen toekomt. Omdat ze bang zijn dat de aartsbisschop en de conservator van het Metropolitan Museum in New York (die ook tapijten met  de afbeelding van een eenhoorn in hun collectie hebben) het tapijt voor de veiling in handen proberen te krijgen, houdt Alexandra de vondst zoveel mogelijk geheim en brengt het tapijt naar een veilige plek. Maar zoals met veel geheimen lekt het toch gedeeltelijk uit en wordt het in de pers aangevuld met speculaties.
   
Alsof dit Alexandra al niet genoeg hoofdbrekens kost, komt ook nog eens een oude studievriend terug in haar leven. Veertien jaar geleden waren ze verliefd op elkaar, maar zij trouwde met de inmiddels overleden vader van haar dochtertje Soleil. Deze Jake heeft zijn baan als leraar opgezegd en hoopt in Parijs weer inspiratie te krijgen voor zijn passie: schilderen. En hij blijkt een grote hulp te zijn bij het zoeken naar de ontwerper en andere zaken. Ze voelen zich nog steeds tot elkaar aangetrokken, maar vragen zichzelf voortdurend af of zij een toekomst samen met de ander willen.
    
De Eenhoorn: Het reukvermogen

De Eenhoorn: Het reukvermogen


De Eenhoorn: De tastzin
De Eenhoorn: De tastzin

 

 

 

Veel kunsthistorici menen dat de serie "De dame met de eenhoorn"  allegorische voorstellingen zijn van de vijf zintuigen. Men weet wel wie de opdrachtgever was, maar niet wie ze heeft ontworpen. En dat geeft ruimte voor verhalen. Kelly Jones heeft in deze roman zo'n verhaal op een onderhoudende al hoewel soms wat stroeve manier vertelt. De zoektocht naar de ontwerper van deze tapijten ( waarvan de lezer de naam al in de proloog te horen krijgt) en het gerucht over een zevende tapijt worden aangevuld met wetenswaardigheden over middeleeuwse tapijten en "De dame met de eenhoorn" serie in het bijzonder (zoals de rol van de schrijfster George Sand bij de ontdekking van de tapijten rond 1840).
     
Ze weet de lezer tot het eind in spanning te houden over wie het geheim van de vondst van het tapijt gelekt heeft en wie er uiteindelijk in slaagt het tapijt in handen te krijgen. Dit is dan ook het sterkste deel van het boek. Wat betreft de tweede verhaal lijn, de romance met Jake stijgt ze nauwelijks uit boven het niveau van de Bouquet reeks. Doodmoe en later ook geďrriteerd wordt je van de vragen die steeds in hun opkomen over wat de ander zou kunnen bedoelen of denken. Ondanks dit minpuntje heb ik wel genoten van dit boek.
De Eenhoorn: Mijn enige wens

De Eenhoorn: Mijn enige wens

 

 

J@nke

 


THE SEVENTH UNICORN is my debut novel, but not my first attempt. 
I am currently working on a story that takes place in Florence, Italy, a city that has a very special place in my heart. 
So here I am—finding myself approaching a time in life when many are thinking about retirement, and I’m just getting started. 
Meer op de Kelly Jones website

De foto's komen van de Franse website Insecula en worden daar stuk voor stuk besproken. Klikken op de foto's geeft een groter beeld.

Op de website "The Lady with the Unicorn" zijn de verklaringen van de tapijten in het Engels te lezen.

Het MET-Museum heeft ook een site met nog meer gedetailleerde informatie in het Engels.

Tracy Chevalier's boek over 
De Eenhoorn tapijten

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 14/10/05  Eisjen

Terug naar top pagina