Stephen Fry: Geschiedenis maken


Fry is acteur (Ontdekking van de hemel), regisseur, schijnt de verteller te zijn van de audioversie van Harry Potter en hij schrijft. Deze keer een lijvig boek over hoe de wereld eruit zou hebben kunnen zien als Hitler nooit geboren was. Het is fascinerend, humoristisch, speels en spannend, ik heb genoten. Michael Young is een geschiedenisstudent in Cambridge, Engeland. Hij heeft een proefschrift geschreven over de jeugd van Hitler. Michael is een enigszins schlemielig personage, hij is onhandig, zowel letterlijk als figuurlijk. Het laatste veroorzaakt het einde van zijn relatie met celbiologe Jane, het eerste zorgt voor de kennismaking met professor Zuckermann. Jane was bezig met het uitvinden van de anticonceptiepil voor de man, en Michael stopt er een in zijn zak.. De professor is zeer ge´nteresseerd in het proefschrift, en hij nodigt Michael uit op zijn kamer. De man heeft een machine uitgevonden te hebben waarmee hij de geschiedenis kan visualiseren. Hij wil met behulp van deze machine ervoor zorgen dat Hitler nooit geboren zal worden. De machine en de pil tesamen gaan ingezet worden voor een experiment.. Dat het niet allemaal gaat zoals de twee bedoeld hadden, mag duidelijk zijn. Fry heeft voor bovenstaande geen 500 pagina's nodig.

Het boek bestaat uit twee delen, deel 1 gaat over de tijd voor het experiment, deel 2 over de tijd erna. En nog een epiloog. De hoofdstukken in het eerste deel hebben als titel allemaal iets met 'maken': 'koffie maken', 'geschiedenis maken', praatje maken, enz. Deel twee heeft steeds 'geschiedenis in de titel 'militaire geschiedenis', filmgeschiedenis' enz.. Het is een erg variabel boek. Het verhaal van Michael, voor en na, het proefschrift, ook in twee variaties, en enkele delen zijn geschreven als een scenario. Het thema is dus: wat zou er gebeurd zijn als Hitler nooit geboren was? Ik vind het een zeer geloofwaardig, verrassend verhaal. Er zitten science-fictionachtige elementen in, maar ook maatschappij-kritische. Er zitten verhalen over oorlog in, en homoseksualiteit komt aan de orde..Kortom, voor elk wat wils.

 

Marjo van T.

 

En ik met jou. Zoals ik van alles geniet wat Stephen Fry uit z'n handen laat komen. De audioboeken heb ik werkelijk verslˇnden en ik kijk naar alles waar hij in beeld is. Zo zond de BBC een paar maanden geleden de quiz QI (Quite Interesting) uit, waarvan hij de host is. Heerlijk. 't Is een soort Kees van Kooten meets Paul de Leeuw, maar dan banaler en intelligenter. Op vrijdagavond, ik ga er plat voor.

Als je van 'm als schrijver houdt, dan heb je nog een paar heerlijke werken voor de boeg. Making history/Geschiedenis maken vind ik een van z'n beste. Ik beveel je ook zeker 'The stars tennis balls' aan. Wel vertaald, maar ik weet niet hoe.

Vorige week zag ik 'm in de britse versie van dat programma dat op dezelfde tijd in nederland wordt uitgezonden, over mensen die hun voorvaderen leren kennen. Die van de tweemetersessies presenteert dat, Jan Douwe Kroeske of zo? Hoe dan ook, Fry kwam in Wenen terecht en nog verder Europa in, op zoek naar zijn (joodse) voorvaderen van moeders zijde. Zo ontroerend hoezeer het hem trof dat het geen haar gescheeld had of zijn opa, en dus ook zijn moeder, en dus ook hij, had nooit bestaan. Waar Fry's boek over Hitler fascinerend, humoristisch, speels en spannend was, was deze kijk in de werkelijkheid die hij op zich al kende, schokkend en ontroerend.

De Nederlandse titel is 'Speelbal'. Andere boeken die ik van Fry las zijn: 'De leugenaar' ( vond ik tot nu toe
het beste van wat ik van hem gelezen heb) en 'Het nijlpaard'. Ga ook zeker in de bieb op zoek naar Geschiedenis maken
 

Naast de titels die al werden genoemd kan ik ook "Moab is my washpot" aanbevelen, zijn autobiografie over zijn eerste 20 (zo uit m'n hoofd) levensjaren. Helaas heb ik het BBC-programma waarin hij op zoek gaat naar zijn voorvaderen gemist maar het zal nog wel een keer herhaald worden.

Hij heeft nog twee (voor mij) nieuwe titels. Eentje waarin hij stelt 'als je engels kent kun je ook dichten' en dan uitlegt welke 133 soorten rijmsels je allemaal kunt maken. Verbijsterend knap en leuk, leek me, bladerend bij de bruna. Wel in huis heb ik 'Stephen Fry's incomplete & utter history of classical music'. Een bluf your way into ... voor gevorderden vermoed ik.


Stephen John Fry (born 24 August, 1957) is an English comedian, author, actor and director. He is the son of Alan Fry, an English scientist, and Marianne Neumann, an Austrian from a Jewish family.

He was educated at Stout's Hill, Uppingham School and Queens' College, Cambridge, where he gained a 2:1 in English. He lives in Norfolk and London. He is an erstwhile comedy collaborator of Hugh Laurie. He was described as being "a man with a brain the size of Kent" in an interview with Michael Parkinson. (More Wikipedia)

The official Stephen Fry website

'Geschiedenis maken' is weer een oase van licht vermaak, een incarnatie van literaire ontspanning. Het boek heeft echter te weinig eeuwigheidswaarde om op de shortlists van de grote literaire prijzen te vertoeven. Nochtans is de opzet van dit boek groots en serieus: de geschiedenis van het Kwaad in de twintigste eeuw en hoe er retroactief een einde aan te maken. Dat klinkt natuurlijk alsof het niet kan. Dus is de vraag vooral: slaagt Stephen Fry erin alles binnen de normen van het boek geloofwaardig te houden? Het antwoord is dubbel.
(Meer: Tijdnet)

International Movie Database on Stephen Fry

Making HistoryMichael D. "Puppy" Young is a graduate student reading history at Cambridge. His recently finished thesis is on the childhood of Adolf Hitler, a person who has always fascinated Young, not because of who he was, but because of the simple coincidence that they were both born on April 20. A chance meeting with Leo Zuckerman, a refugee whose father was at Auschwitz, provides the impetus of the adventure. Zuckerman has a feeling about Young and shows him a device that Zuckerman has invented which can transmit shadowy images from the past. Zuckerman has it tuned to the day his father arrived at Auschwitz. The two men work to build a transmitter so they can send a permanent male contraceptive pill which Young's girlfriend has developed, to poison the water supply in Brunau, in time to stop Adolf Hitler from being born.
(More: Steven Silver's Reviews)

 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 05/02/06  Eisjen

Terug naar top pagina