Nicci French; Verloren

   

 

 

Nicci French; Verloren


Als Frenchfan had ik er een hard hoofd in: zou hun nieuwe boek het niveau halen van De bewoonde wereld? Of zou het een tegenvaller zijn, zoals hun laatste: Vang me als ik val? Goddank, het echtpaar is weer helemaal terug van weggeweest!

Ze zijn altijd sterk geweest in het uitkiezen van nachtmerries, bijvoorbeeld: geboeid in een kelder zitten met een moordenaar als gezelschap (De bewoonde wereld)of erachter komen dat je dreamlover op zijn zachtst gezegd niet spoort (Bezeten van mij).

Dit keer is het de herkenbare nachtmerrie van elke ouder, de verdwijning van een kind. En het begint allemaal zo goed voor hoofdpersoon Nina Landry, op haar veertigste verjaardag. Ze zal met haar zoon Jackson(11) , dochter Charlie(15) en kersverse vriend Christian (die in Londen is, 100 kilometer verwijderd van haar woonplaats) naar Florida vliegen om de kerstdagen door te brengen. Maar Charlie komt niet thuis na haar krantenwijk, en is ook niet aanwezig op het door haar georganiseerde surprise-verjaardagsfeestje voor mama.

Later blijkt er het een en ander verdwenen te zijn van Charlies kamer, alsof ze de benen heeft genomen. De plaatselijke diender is er niet van ondersteboven:

'Tieners lopen altijd weg, mevrouw, u mag niet bellen in de auto en bovendien staat u op een gele streep, wat ook verboden is.'

De wanhopige moeder gaat dus zelf op onderzoek uit. Zelfs als ze akelige dingen ontdekt, en er een echte inspecteur en rechercheur op deze vermissing worden gezet, heeft ze meer last dan gemak van de politie. Die willen zich aan de regels houden door urenlange ondervragingen, iets waar Nina geen tijd voor heeft. Ze moet haar dochter zien te vinden voordat het te laat is.

Een gruwelijke lange dag maakt ze mee, maken wij mee, dankzij de bewonderenswaardige schrijfkunst van het echtpaar French. Deze 18de december is van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat beschreven in één lang verhaal, zonder hoofdstukken. Je moet als lezer dus zelf adempauzes inlassen, en die heb je hard nodig. Heel mooi gekozen is ook de plek waar het verhaal zich afspeelt: op een klein schiereiland, dat door de vloed gescheiden wordt van het vaste land. De zee is grijs, de lucht is grijs, er staat een ijzige wind. Net zo ijzig zijn de eilandbewoners zelf, die Nina als een vreemdeling beschouwen. Ze kent ze niet, ze woont er pas anderhalf jaar, is naar het eiland toegekomen omdat haar ex-echtgenoot er een restaurant wilde beginnen. Dat mislukte, en hij verdween. Nina, die werkt als lerares wiskunde, heeft dus niet de tijd gekregen om er vrienden te maken. Dat alles maakt haar verbeten zoektocht naar haar verdwenen dochter des te schrijnender. Ze zal het allemaal alleen moeten doen, op een vijandig, koud, kil roteiland. Het voordeel (slim bedacht!) van deze overzichtelijke plek is dat Nina in staat wordt gesteld om tot actie over te gaan. Was Charlie in Londen verdwenen, dan was er geen beginnen aan geweest.

Gelukkig is deze moeder tot veel, zo niet bijna alles, in staat. Maar behalve hersens en uithoudingsvermogen blijken er toch een paar dingen te zijn waar elke ouder in een dergelijk noodgeval over moet kunnen beschikken. Zo kan het geen kwaad om te kunnen duiken, een EHBO-diploma te hebben, en altijd een scherp Zwitsers zakmes bij je te dragen...

"Ik dacht aan een advies dat ik ooit had gehoord of gelezen voor het geval je in het donker op weg naar huis je sleutels had verloren. Je moest dan alleen onder lantaarnpalen zoeken, niet omdat de kans groter was dat ze daar lagen, maar omdat je ze daar alleen kon zien liggen. Ik moest logisch nadenken. Welke mogelijkheden waren er? Waar stonden de lantaarnpalen? Of liever gezegd, waar stonden geen lantaarnpalen? Charlie kon wel dood zijn. Mijn keel werd dichtgesnoerd bij die gedachte. Ze zou samen met iemand het eiland hebben kunnen verlaten om maar ver weg te zijn, ver weg van mij. Als ze tegen haar wil was ontvoerd, zou ze in een bestelauto via de dam naar het vasteland kunnen zijn gebracht. In al die gevallen viel er voor mij niets te doen. Als ik iets wilde doen, moest ik ervan uitgaan dat ze nog op het eiland was en dat ze nog leefde. "

Trude
 

 

 

> Als Frenchfan had ik er een hard hoofd in: zou hun nieuwe boek het > niveau halen van De bewoonde wereld? Of zou het een tegenvaller zijn, > zoals hun laatste: Vang me als ik val? Goddank, het echtpaar is weer > helemaal terug van weggeweest!

Mooi verslag, Trude! Als French fan had ik het boek ook direct donderdag gekocht, en het (ondanks veel andere verplichtingen) vanochtend uitgelezen. Helaas ben ik wat minder positief dan jij. Ik vond het hysterische gedrag van Nina, hoewel begrijpelijk, ronduit irritant. Als lezer zit je toch mooi zo'n 300 pagina's met een hysterische hoofdpersoon opgezadeld. Het feit dat het echtpaar French ervoor heeft gekozen om het hele boek zich 12 uur af te laten spelen, doet het verhaal ook geen goed. Het lijkt een beetje een klassiek Grieks drama, met zijn eeheid van plaats en handeling. Alles wat Nina zegt, denkt, doet en niet doet, wordt beschreven. En natuurlijk maakt ze zich enorme zorgen over haar dochter, maar nadat het voor de twaalfde keer beschreven is, weet je dat onderhand wel. Dat je desondanks het boek niet kunt wegleggen, is toch wel weer een compliment voor het schrijftalent van de Frenchs. De vraag wat er met Charlie is gebeurd houdt je als lezer toch wel erg geboeid. Bovendien weten ze heel knap steeds weer nieuwe brokjes informatie in het verhaal te stoppen, waardoor het niet in kringetjes rond blijft draaien. Het laatste kwart van het boek is tenslotte zo verschrikkelijk spannend dat ik iedereen wil aanraden om dat alleen te lezen als je voldoende tijd hebt, en de telefoon en de deurbel hebt uitgeschakeld.



Nicci French weer in bloedvorm
Vang me als ik val was de eerste thriller die Gerrard en French weer samen schreven nadat ze zich even op soloprojecten hadden gestort. Die thriller was subliem geschreven, maar ontbeerde de nodige spanning. Met Verloren verkeert het duo weer in bloedvorm. Dialogen en stijl zijn fantastisch vertaald, dus daarvoor hoef je niet te wachten op de originele versie. De broeierige suspense is op elke pagina voelbaar en de finale is zelfs onuitstaanbaar spannend.
Meer bij het Parool


Achter de Nicci French gaat het Britse schrijversechtpaar Nicci Gerrard en Sean French schuil. In deze rubriek vertelt het duo onder andere over hun samenwerking en over het overrompelende succes van hun psychologische thrillers. Ook kunt u een aantal interviews lezen die er in de loop der tijd met het schrijversechtpaar zijn gehouden.
www.niccifrench.nl
 
 

Laatste keer bijgewerkt: 07/04/06  Eisjen

Terug naar top pagina