Tracy Chevalier - Maagdelijk BlauwIn haar nieuwe boek Virgin Blue (vertaald: Maagdelijk Blauw) beschrijft Tracy Chevalier het leven van twee vrouwen, die vier eeuwen na elkaar leven.

De vrouw van vier eeuwen geleden is Isabelle du Moulin. Zij heeft prachtig rood haar, vandaar haar bijnaam La Rousse. Echter vanwege dit rode haar wordt zij gezien als 'duivels'. Het speelt zich af in de tijd dat de hugenoten opkomen en de strijd aangaan met de roomse bevolking. Isabelle wordt beschimpt vanwege haar band met de Heilige Maagd. Als ze naar een afbeelding van de Maagd Maria kijkt, komt daar telkens de kleur blauw heel prominent naar voren en omgeeft haar als een gloed. Isabelle raakt zwanger van de zoon van de heersende familie, Tournier, en wordt op deze wijze gedwongen te trouwen met haar grootste kwelgeest. De familie accepteert La Rousse niet en al het kwaad dat geschiedt, wordt haar in de schoenen geschoven. Bovendien verbergt de familie een geheim, waar magische kracht van uitgaat. Tijdens een geloofsstrijd wordt de familie gedwongen te vluchten. Het haar van Isabelle's dochter vertoont hierna steeds meer rood, welke haren zorgvuldig door Isabelle worden uitgetrokken. Op zekere dag verdwijnt haar dochter, nadat ze van een naburige familie een blauwe onderrok heeft gekregen in de bewuste kleur blauw.

De vrouw in het heden is Ella Turner. Zij vestigt zich samen met haar man in een frans dorpje. Het is een zeer gesloten gemeenschap, waar ze niet tussen komt. Ella probeert zwanger te worden, maar heeft in deze periode steeds een droom waarin de kleur blauw naar voren komt. Deze droom is zo beangstigend, dat ze wil weten wat dit betekent. Op het moment dat ze besluit om zich niet met zwanger worden bezig te houden, stopt de droom.

Ella ziet een afbeelding in een kerk van de Maagd Maria, gehuld in dezelfde kleur blauw. Ze ontdekt dat de schilder van deze afbeelding
'Tournier' heet, de franse variant van Turner. Via de plaatselijke
bibliothecaris gaat ze de achtergrond van haar familie uitzoeken en ze
komt terecht bij La Rousse en haar familie en tenslotte bij het
familiegeheim. Als Ella op een ochtend ontwaakt, is haar haar vuurrood geworden.

Net als van 'Meisje met de Parel' heb ik weer genoten van het taalgebruik van Chevalier en vooral ook van het prachtige verhaal. Het boek maakt telkens sprongen in de tijd tussen Isabelle en Ella. Dit is absoluut niet irritant. Wat mij betreft een aanrader, veel historie, spanning. Een mooi opgebouwd verhaal.

Yvon

Nieuw boek? Zo nieuw kan dat niet zijn, het was de eerste die ik van Chevalier las, nog voor meisje met oorbel, en vallende engelen!! Het smaakte wel meteen naar meer, dat klopt! 


Wat gek ik heb dit boek in januari 2004 gelezen. Toen was de titel 'Ik droomde in het blauw'. Inderdaad een mooi boek. Vooral het gedeelte van vier eeuwen geleden. 

Vreemd.... Het boek is inderdaad in het engels in 1997 verschenen, maar volgens de uitgever Bzzth pas in 2005 in het Nederlands vertaald.... Dit ga ik toch eens uitzoeken.

Dit vond ik op een bibliotheeksite:Ik droomde in blauw - Tracy Chevalier Licentie-uitg. van: Amsterdam : Anthos, 1999. - Vert. van: The virgin blue. - ISBN 9041403558 [vert. uit het Engels Karina Zegers de Beijl]

 

Boekgrrls over:

Meisje met de parel

Tracy Chevalier
I was born in October 1962 and grew up in Washington, DC. After getting a BA in English from Oberlin College (Ohio), I moved to London, England in 1984. I intended to stay 6 months; Im still here. My husband is English, and my son has an English accent.
(official website)

Yvon maakt eens per twee maanden een boekverslag over jeugdboeken voor de site van 'Onwijs', een scholenwebsite voor Goeree Overflakkee.

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 27/04/05  Eisjen

Terug naar top pagina