Ottavio Cappellani: Wie is Lou SciortinoDe titel en de schrijver kwamen me vaag bekend voor: Wie is Lou Sciortino? van Ottavio Cappellani, dus ik hapte. Gelukkig had de uitgever achterop uitgelegd waar het boek over ging, want ik was al na tien bladzijden het spoor bijster.

Het verhaal volgens de achterflap:

Lou Sciortino heeft een probleem. Zijn Siciliaanse opa, de belangrijkste maffiabaas in Los Angeles en hoofd van de familie, wil dat zijn kleinzoon als een nette jongen opgroeit. Hij mag uitsluitend familiegeld witwassen in zijn productiemaatschappij van B-films. Als de concurrent een bom plaatst in het kantoor van Starship Movies stuurt opa hem terug naar SiciliŰ, want nette jongens voeren geen maffiaoorlog. Ome Sal, de elegante maffiabaas van het dorp, verwelkomt Lou terug in de veilige boezem van de familie. Als een bevriende politieagent zomaar wordt vermoord, draagt ome Sal Lou op de belangrijkste verdachte, een populaire gast op de familiebarbecues, na te trekken. Ingeklemd tussen de familie, de maffiaoorlog van opa en de bizarre dorpsperikelen trekt Lou zijn eigen plan.

Wie is wie? Wanneer zijn we in LA en wanneer in SiciliŰ? Wat is een Zio en, wat is minghia? Waarom doen we leuk en schrijven we af en toe babbecc¨? Wat doet Nick in het verhaal? En vooral, waarom kan ik geen touw aan dit boek vastknopen? Iedereen zegt A en doet B. A is onbegrijpelijk, en B vaak gewelddadig. Wat is dit in s hemelsnaam voor een boek?

"Een weergaloze literaire detective waarin Ottavio Cappellani de grenzen tussen Hollywood-glamour en Siciliaanse kitsch laat vervagen. De mengeling van spanning en woordgrappen doet denken aan de klassieke romans van Carlo Emilio Gadda en Andrea Camilleri. Een bewonderenswaardig debuut.
Meeslepend vanaf de eerste bladzijde."

Volgens de achterflap.

Wee degene die dit werkelijk verwacht, want nee, zo meeslepend is het nu ook weer niet. Het past in deze tijd. De maffia is populair en komt sinds The Godfather in vele vormen tot ons in films als Analyze this (and That!) of in de tv serie The Sopranos. Dat en wellicht de films van Tarentino, alles laten zien maar niets uitleggen waren belangrijke inspiratiebronnen voor de auteur. Dus ligt er een boek met flitsende dialogen en snelle scŔnewisselingen die altijd over een ander onderwerp gaan dan over het bloedbad waar ze toe leiden. Amandelkoekjes en de geschiedenis van markante mafiosi, een babbecc¨ waar van alles wordt geroosterd, behalve vlees. En aan het eind is zo goed als iedereen dood. Het zit vol verwijzingen naar legendarische Italiaans-Amerikaanse of Italiaanse filmers en/of mafiahelden (De Sica, de filmer en volgens andere Cappellani-personages een trendy restaurant in Queens, Don Vitone en Max Mugnani) en de ruwe bolster, blanke pit cop Baretta komt ook nog om de hoek te kijken. Cappellani flirt openlijk met de Sopranos. Het is opgezet in korte hoofdstukjes (leest wel lekker in de trein, maar verhoogt het gevoel van structuurloosheid) die allemaal als titel een stukje van de eerste zin hebben. Hapklare brokken of net-niet-passende-puzzelstukjes?

We zouden het af kunnen doen met een aardig, lekker trendy geschreven bijna-scenario voor nog maar eens een maffiasoap. Voor de liefhebber. Maar... is het nu leuk om alle vrouwen in het verhaal af te schilderen als hoer, bitch of trut, alleen geschikt voor seks en aanrecht, op zoek naar een man of van een man? Als dat cool is, mijnheer Cappelani, laat dan maar. Ik vind het gebrek aan fantasie. Dat is ook eigenlijk wel het totale eindoordeel over het boek: fantasieloos. Voor zover het te begrijpen is.

 

yvonnep

 


OTTAVIO CAPPELLANI is a journalist with a daily column on the Sicilia newspaper and writes for several other Italian papers. He is also a songwriter and musician and fronts a band. CHI E LOU SCIORTINO is his first novel. He has published LA MORALE DEL CAVALLO, a philosophical dialogue with a postscript by Manlio Sgalambro.
(en meer op thesusijnagencyltd, alles in superlatieven over dit boek)

Querido
isbn 90 214 5646x


 

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 06/03/06  Eisjen

Terug naar top pagina