Jan Willem Bos: Land in de marge van Europa


In een tijdperk waarin bijziendheid in overdrachtelijke zin aan de orde van de dag is, verschijnt 'Land in de marge van Europa' van Jan Willem Bos. Het is een verzameling artikelen over RoemeniŽ na de omwenteling, geschreven in de periode 1989 tot 2004. 

De titel die sommigen een rake typering zullen vinden en anderen het zoveelste clichť over RoemeniŽ, maakte mij nieuwsgierig. Wat gaat er werkelijk om in dit land dat hier slechts bekend is door een aantal eindeloos herhaalde extremen?

Door de pagina's heen waait een wind van nostalgie, een weemoed voor oude waarden die verloren gaan. De schrijver heeft echter een scherpe blik, hij ziet ook de politieke en economische ontwikkelingen, waardoor een aantrekkelijk evenwicht ontstaat. Evenwicht ook tussen wat krantennieuws is en de betekenissen voor de man in de straat, de families in de dorpen. 

Al lezend raak ik bewust van wisselende gevoelens. Te weten dat eerlijke eenvoud nog bestaat is als balsem op de ziel. Tegelijkertijd gaat een wekker af in mijn hoofd, een waarschuwing voor wat de mensheid te verliezen heeft bij de welvaart van het westen die als keerzijde leidt tot uniformiteit en geestelijke vervlakking. Iemand sneed onlangs een luxe strandprobleem aan: het zand was te donker.

Zelden heb ik een boek gelezen over de toestand van een land dat nu eens een traan oproept, dan weer een glimlach, soms een gevoel van woede, van machteloosheid. De schrijver die dit teweeg weet te brengen is een Nederlander die in zijn jeugd Roemeens studeerde in Boekarest en die door zijn werk als tolk-vertaler altijd een blik heeft kunnen werpen in kamers die voor anderen gesloten bleven. De schrijver hield ook op straat zijn ogen goed open en noteerde bij de ingang van een winkel dit handgeschreven bord: 'We hebben geen computers, maar wel verse eieren'.

'Land in de marge van Europa' is een boek over een land vol paradoxen dat ik zonder voorbehoud van harte aanbeveel.

Te bestellen via Uitgeverij Go-Bos Press

ZoŽ Daniela Cochia


Wat een prachtige recensie - mooi geschreven, met verbeelding zonder
daarbij het boek uit het oog te verliezen. Hadden we in de dag-en weekbladen maar recensenten zoals jij!
 


RoemeniŽ Bulletin

Roemeense startpagina

Paspoort RoemeniŽ

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 10/06/05  Eisjen

Terug naar top pagina