Federico Andahazi: The AnatomistBizar boekje. De medisch ontdekking van de clitoris. Leest erg snel  weg - veel korte hoofdstukken, veel wit papier ertussen. Geen hoekjes omgevouwen dus geen literaire hoogstandjes ofzo maar toch een boek om lekker van te genieten.


Dat boek las ik een paar jaar geleden. Uit mijn archief:
Wat vond ik er van? Ik bewonder de originaliteit van het onderwerp en de vorm van wetenschappelijk verantwoorde uitgave. Een vondst als de gelijkstelling van de ontdekking van een werelddeel met die van een lichaamsdeel, vind ik prachtig. De tijdgeest lijkt me goed gevangen (wat ik daarover dan weet van andere romans die in die tijd in ItaliŰ spelen). Alles zit erin: het gekonkel van universiteitsdecanen, pauzen en bisschoppen, de continue dreiging van de brandstapel, hoerenhuizen, beeldhouwers. Maar de humor en ironie scheppen een zo╣n grote afstand dat je niet met de personages meeleeft. Op enkele momenten na. De weduwe Do˝a InÚs stelt een wel heel onafhankelijke daad waar je het koud van krijgt. En het eind is ontroerend en gruwelijk tegelijkertijd. Hier en daar vond ik het wat veel herhaling en stond de taal me niet aan.
Conclusie: de moeite waard om eens te lezen, maar niet meenemen op vakantie: je leest het in een weekend uit.

"Een vondst als de gelijkstelling  van de ontdekking van een werelddeel met die van een lichaamsdeel, vind ik prachtig."

Al is het natuurlijk een beetje gejat van John Donne... De schrijver
citeert regelmatig de bekendste lijn uit 'Going to Bed' (die ik verder net opgezocht heb, leuk, even een beetje bladeren in zijn gedichten weer)

License my roving hands, and let them go,
Before, behind, between, above below
O my America my new found land
My kingdome, safeliest when with one man man'd,
My Myne of precious stones, My Emperie,
How blest am I in this discovering thee!
 

      relevante links:

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 31/12/04  Eisjen

Terug naar top pagina