Keith Ablow: Psychopath


Ik was op zoek naar een boek dat vanaf pagina 1 zou boeien en dat ik moeilijk zou kunnen wegleggen en dat bij uitstek geschikt was om een paar uur mee in de zon te zitten zodat ik de 'keer terug'-roep van mijn werk zou kunnen weerstaan. "Psychopath" van Keith Ablow was zeker die eerste uren dat boek.

Het gaat over een seriemoordenaar die psychiater is. Of een psychiater die serie-moordt. Hij daagt onze held, Frank Clevenger (al bekend uit o.a. Denial en Projection), uit om hem te vangen. Dat uitdagen gebeurt via brieven in The New York Times waarop Clevenger dan in diezelfde krant weer antwoordt.

Positief: het boek is tot op 2/3 behoorlijk meeslepend. Ik had zin om verder te lezen. Daarna hoefde dat niet per se. En de laatste 15 blz. ben ik diagonaal doorheen gegaan. Echte verrassingen waren er niet meer en - erger - het kon me niet meer schelen wat er met wie gebeurde.

Bij amazon.com (net even gekeken) krijgt dit boek viereneenhalve ster uit de maximaal haalbare vijf. Ook is er lof voor de fraai uitgewerkte diepgelaagde personages.

Ik heb het boek niet zo ervaren en deelde slechts 3 sterren uit (toen ik er toch was). Maar tegenwoordig lees ik thrillers meer niet dan wel uit wegens stomme verveling dus zo slecht was dit boek - in mijn ervaring - ook weer niet.

Jeanne


Spannende boeken niet uitlezen gebeurt mij ook. Bij Rene Appel lees ik hoe het drama wordt opgebouwd, er valt een slachtoffer, ik denk te weten wie  dat is en dat staat dan inderdaad op de laatste pagina's. De bladzijdes die gaan over de ontzetting, het raadsel vind ik gewoon niet spannend genoeg. Maar wedden dat je je dat s bij Elizath George of Ruth Rendell
niet kunt veroorloven?

met beide ben ik gestopt ze te lezen. Elizabeth George vond ik aanvankelijk erg intrigerend, toen 'gaat wel' en daarna ben ik gestopt. met Ruth Rendell heb ik een steigerend ongeduld. ik begon in - hoe heet dat boek ook weer - 'eve en...?' en na 10 blz. dacht ik: jezus, moet ik me hier nu écht heel erg langzaam helemaal in inwerken? forget it! daarom lees ik áls ik thrillers lees (of sowieso, denk ik) bij voorkeur Amerikaans: als ik niet binnen 10 blz. gegrepen raak - lamaar. sfeer opbouwen e.d. is aan mij niet (meer) besteed. Jeanne
 


Keith Ablow website

Keith Ablow is forensisch psychiater en behandelt gewelddadige, extreem gestoorde en verslaafde mannen en vrouwen uit alle lagen van de bevolking.

In 1990 werd een goede vriend en naaste collega vermoord. Deze tragische gebeurtenis zette Ablow aan tot het schrijven van Without Mercy een 'true crime'-analyse van het leven van de moordenaar en het gebruik van het 'ontoerekingsvatbaar-principe' in diens verdediging.

Ablow werkte als forensisch verslaggever voor Newsweek en Washington Post. Hij publiceert regelmatig in US News & World Report en USA Today.
Crimezone.nl

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 02/08/05  Eisjen

Terug naar top pagina