Anne Delbée: Camille Claudel


knipoogtrans.gif (7302 bytes)

"Na het boek en prachtige film is dit jaar in Nederland in het Singermuseum het werk van Camille Claudel te zien: "Uit de schaduw van Rodin", Camile Claudel (1864 -1943) van 21 januari t/m 22 april 2001.

Tja, ik weet het duurt nog even, maar ik was zo verheugd het te lezen, dat ik het even kwijt moest. Het zal me wel weer moeite kosten van die beelden af te blijven. Ik moet bij mooie beelden altijd even voelen, de vorm, hoe glad, etc."

"ik vond het boek ontzettend mooi en triest. weet nog dat ik het had uitgeleend en het heeel snel weer trugkreeg met de woorden "ik lees het nIEt uit, hier word ik vreeslijk depri van". film ken ik niet, wist eigenlijk ook niet dat het verfilmd is. en haar werk zien: jAA, daar wil ik graag heen!! ik kan me je verheuging goed voorstellen :-) maarre, kheb nog geen agenda voor dan, wil je het tzt nog een x-tje melen?"

"Typisch een geval van "de tweede vrouw". Je zult denk ik als je haar geschiedenis kent met andere ogen naar haar werk kijken."

"Als je dit soort boeken leest over deze vrouwen die zo veel moeten overwinnen om te kunnen doen wat ze willen, verbaast het me altijd weer dat er uberhaupt nog vrouwen waren vroeger die iets anders presteerden dan met iemand te trouwen en kinderen te krijgen. Wat een tegenwerking. In het Rodin museum in Parijs staat ook wat werk van haar, toen ik dat zag een aantal jaren geleden, had ik het boek nog niet gelezen en heb er minder aandacht aan besteed dan ik nu zou doen."

"Ze had gewoon een geweldige passie en talent natuurlijk en gelukkig een vader die haar in haar ambitie ondersteunde. Toch wel heel bijzonder voor die tijd. Beelden die in haar op kwamen, wilde ze gewoon realiseren, zoiets moet het zijn.

Onlangs de film weer gezien en ik vind het zo enorm triest dat ze de laatste 30 jaar! van haar leven in een psychiatrische inrichting heeft geleefd en daar geen stuk klei of steen meer heeft aangeraakt. Of dit alleen aan Rodin te danken is???, de film suggereert het wel. Misschien had ze hem maar beter nooit kunnen tegenkomen! Liefde kan je maken of breken."

"De schrijfster Delbée was boos over de verfilming, door Isabelle Adjani   van haar boek. (...) Dat is wat ik Adjani het meest kwalijk neem. Dat beeld van die hysterische Camille, een Camille die grienend op de vloer ligt en met wie het voortdurend slecht gaat. Zo was het helemaal niet. Ze was iemand die veel lachte en een gezond boerenverstand had. Een opstandige, dat wel (...).

Er is nog een boek over Camille Claudel:

Dossier Camille Claudel, geschreven door Jacques Cassar. Een verzameling documenten over haar leven en haar verblijf in psychiatrische inrichtingen. Brieven van Camille aan haar broer Paul ( de schrijver/dichter Paul Claudel) van en aan Rodin, fragmenten uit brieven van Octave Mirbeau en Jules Renard enz.

Het is een aangrijpend verslag over het leven van een begaafde, verliefde, eenzame en tot slot verbannen vrouw, uit een geborgen omgeving die zij niet wilde en die haar niet accepteerde zoals ze was."

transwurmli.GIF (2800 bytes) Samenvatting Eisjen


  • Anne Delbée
      

  • Musée Rodin in Parijs
      

  • "Claudel's assistance in Rodin's studio helped insure his myth of superhuman productivity during the 1880s and early 1890s and much of her creative output remains to be disengaged from his work of these years".
    Artist profile.
      
  • De film Camille Claudel met Isabel Adjani en Gerard Depardieu.
      

  • "My very dearest down on both knees before your beautiful body which I embrace." Brief van Rodin aan Camille.
     

  • Enkele werken van Camille met thumbnails naar grotere foto's. Ook enkele stukken van Rodin onder invloed van Camille gemaakt.
      
  • "Camille, een steenworp in de tijd" van Mark Meekers (meest bekroonde Vlaamse auteur) met 44 gedichten rond leven en
    werk van Camille Claudel. Het geheel werd geïllustreerd met 10
    penseeltekeningen van Marcel Rademakers en uitgegeven in 1992 bij uitgeverij
    DeBeer (het is het eerste geschrift in het Nederlands over over Camille)
    (ISBN 90-73839-05-07). Het werd gunstig beoordeeld, het tijdschrift
    Vlaanderen noemde de publicatie -met wat overdrijving- "een
    staatprijswinnaar waardig".


 

(Meer relevante links toe te voegen, of commentaar? Laat me het even weten: eisjen@boekgrrls.nl)

Boekgrrls

Laatste keer bijgewerkt: 18/10/05

Terug naar top pagina